Du kan börja med aiolin
Du behöver till 4-6 personer:
- 1 äggula
- 1 tsk fransk senap
- 2 dl olja, om du tar olivolja så smakar det mycket oliv så jag rekomenderar en neutralare olja
- 1 tsk vinäger
- 1 dl creme fraiche
- 1 ½ tsk tomatpuré
- ½ krm kajennpeppar
- 1 ½ krm salt
- 3-4 vitlöksklyftor
Gör så här:
Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop ägg och senap. Vispa ner oljan, först droppvis och sen i stråle, man måste typ vara två personer för det ska vispas mycket. Tillsätt sedan vinägern och creme fraichen. Rör sedan ner tomatpurén , kajennpepparn och saltet. Pressa i vitlöken. Låt stå och dra under tiden du gör soppan!
Till soppan behöver du:
- 400 g torskfilé
- 300 g laxfilé
- ½ purjolök
- ½ gul lök
- 1 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 1 ½ tsk tomatpuré
- 1 ½ tsk salt
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- 2 ½ dl torrt vitt vin
- 1 ½ fiskbuljongtärning
- 2 ½ dl matlagningsgrädde
- 1 dl creme fraiche
- 2 dl vatten
- 1 paket saffran, alltså ½ gram
- 300 g räkor med skal
- 1 burk med musslor, 150 gram
Gör så här:
Börja med att tina fisken, och passa på att skala räkorna!
Skölj och strimmla purjolöken och skala och hacka den gula löken. Fräs löken i smöret i en kastrull eller gryta i några minuter tills de blivit mjuka. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilikan. Fräs detta i en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 min.
Skär fisken i mindre bitar. Lägg dem i grytan och sjud i ca 7 min, tills fisken blivit fast. Tillsätt räkorna och musslorna och hetta upp soppan och servera med aioli och gott bröd.
Den är jättegod och lätt, ni måste prova!
Lycka till
/Carin
Fisksoppan låter väldigt god, ska pröva vid tillfälle. Vi gjorde eran choizorätt igår,mycket god. Jag använder sötpotatis ganska så ofta. Ha det bra,kram mormor och Richard.
SvaraRadera