lördag, september 26, 2009

Världens godaste soppa!

I går åt vi världens godaste fisksoppa ned smak av saffran och idag bjuder jag på receptet!



Du kan börja med aiolin

Du behöver till 4-6 personer:


  • 1 äggula

  • 1 tsk fransk senap

  • 2 dl olja, om du tar olivolja så smakar det mycket oliv så jag rekomenderar en neutralare olja

  • 1 tsk vinäger

  • 1 dl creme fraiche

  • 1 ½ tsk tomatpuré

  • ½ krm kajennpeppar

  • 1 ½ krm salt

  • 3-4 vitlöksklyftor

Gör så här:


Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop ägg och senap. Vispa ner oljan, först droppvis och sen i stråle, man måste typ vara två personer för det ska vispas mycket. Tillsätt sedan vinägern och creme fraichen. Rör sedan ner tomatpurén , kajennpepparn och saltet. Pressa i vitlöken. Låt stå och dra under tiden du gör soppan!


Till soppan behöver du:



  • 400 g torskfilé

  • 300 g laxfilé

  • ½ purjolök

  • ½ gul lök

  • 1 msk smör

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 ½ tsk tomatpuré

  • 1 ½ tsk salt

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk basilika

  • 2 ½ dl torrt vitt vin

  • 1 ½ fiskbuljongtärning

  • 2 ½ dl matlagningsgrädde

  • 1 dl creme fraiche

  • 2 dl vatten

  • 1 paket saffran, alltså ½ gram

  • 300 g räkor med skal

  • 1 burk med musslor, 150 gram

Gör så här:


Börja med att tina fisken, och passa på att skala räkorna!


Skölj och strimmla purjolöken och skala och hacka den gula löken. Fräs löken i smöret i en kastrull eller gryta i några minuter tills de blivit mjuka. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilikan. Fräs detta i en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 min.


Skär fisken i mindre bitar. Lägg dem i grytan och sjud i ca 7 min, tills fisken blivit fast. Tillsätt räkorna och musslorna och hetta upp soppan och servera med aioli och gott bröd.


Den är jättegod och lätt, ni måste prova!

Lycka till

/Carin

1 kommentar:

  1. Fisksoppan låter väldigt god, ska pröva vid tillfälle. Vi gjorde eran choizorätt igår,mycket god. Jag använder sötpotatis ganska så ofta. Ha det bra,kram mormor och Richard.

    SvaraRadera