onsdag, september 30, 2009

Ljus!

Nu har vi äntligen en kökslampa, ganska komiskt att vi inte har haft någon på tre månader. Men så här ser den ut och rikiga egentagna bilder kommer lite senare (snart) när jag har skrivit klart min hemtentamen.


Den kommer ifrån Markslöjd

Ha en underbar dag!
/Carin

söndag, september 27, 2009

Marimekko

Vad säger ni om den här Marimekko tapeten? inte i hela rummet såklart men i vår läshörna

lördag, september 26, 2009

Världens godaste soppa!

I går åt vi världens godaste fisksoppa ned smak av saffran och idag bjuder jag på receptet!



Du kan börja med aiolin

Du behöver till 4-6 personer:


  • 1 äggula

  • 1 tsk fransk senap

  • 2 dl olja, om du tar olivolja så smakar det mycket oliv så jag rekomenderar en neutralare olja

  • 1 tsk vinäger

  • 1 dl creme fraiche

  • 1 ½ tsk tomatpuré

  • ½ krm kajennpeppar

  • 1 ½ krm salt

  • 3-4 vitlöksklyftor

Gör så här:


Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop ägg och senap. Vispa ner oljan, först droppvis och sen i stråle, man måste typ vara två personer för det ska vispas mycket. Tillsätt sedan vinägern och creme fraichen. Rör sedan ner tomatpurén , kajennpepparn och saltet. Pressa i vitlöken. Låt stå och dra under tiden du gör soppan!


Till soppan behöver du:



  • 400 g torskfilé

  • 300 g laxfilé

  • ½ purjolök

  • ½ gul lök

  • 1 msk smör

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 ½ tsk tomatpuré

  • 1 ½ tsk salt

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk basilika

  • 2 ½ dl torrt vitt vin

  • 1 ½ fiskbuljongtärning

  • 2 ½ dl matlagningsgrädde

  • 1 dl creme fraiche

  • 2 dl vatten

  • 1 paket saffran, alltså ½ gram

  • 300 g räkor med skal

  • 1 burk med musslor, 150 gram

Gör så här:


Börja med att tina fisken, och passa på att skala räkorna!


Skölj och strimmla purjolöken och skala och hacka den gula löken. Fräs löken i smöret i en kastrull eller gryta i några minuter tills de blivit mjuka. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilikan. Fräs detta i en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 min.


Skär fisken i mindre bitar. Lägg dem i grytan och sjud i ca 7 min, tills fisken blivit fast. Tillsätt räkorna och musslorna och hetta upp soppan och servera med aioli och gott bröd.


Den är jättegod och lätt, ni måste prova!

Lycka till

/Carin

Nu är det höst!

Nu är det höst och vi har nya fina lila höstblommor!

Här ser man tydlig den "glömda" listen... men den kommer, senare!

tisdag, september 22, 2009

Starten!


Här ser ni starten, beskrivning av den finns nedan!

Cykeltävling och spackel

Där beskrev jag min helg ganska bra tycker jag.
Fredag bestod av att slipa arbetsrummet och till min fasa upptäcka att dammsugarpåsen var så full att den inte orkade suga upp något damm alls, men det löste sig till sist ändå!

Lördag var det dags för den stora cykeltävling jag anmälde mig till som hastigast en kväll efter att ha cyklat lite fortare en vanligt, och fått för mig att Lance Armstrong kan slänga sig i väggen.
Efter att ha varit sjuk en vecka innan start och därför inte kunna följa mitt "träningsprogram" jag hade satt upp så hade jag aldrig ens cyklat 2 mil.

Jag kommer till starten som är I hammarbybacken bokstavligen i, starten går och jag börjar trampa, jag kommer runt ett hörn och inser att man ska cykla upp för HELA backen, efter en tredjedel är jag helt slut och går upp med cykeln istället. Kaxig som man är så hade jag ju ställt mig i den snabba start gruppen men innan jag kom upp så hade nog väldigt många i den långsamma kommit om mig också. Väl uppe på toppen så kommer ju logiskt en nedförsbacke, men den var också brant och det fanns stup på båda sidor och det var rullgrus i hela backen. Håller mig på hjulen hela vägen ner och börjar fundera på om det här verkligen var en så himla bra idé trots allt. Men tänker att de värsta måste ju vara över i alla fall!

Sen går det upp och ner på grusvägar och motionsspår och jag börjar tänka att det här var ju ganska trevligt. Då kommer de tekniska skogspartierna! Då var det stockar och stenar och rötter och berg och krondiken i både uppför och nedförs backar, men på något magiskt sätt, eftersom jag aldrig cykla på sån väg förut, så ramlar jag inte en enda gång. Däremot så lyckades sladden till cykeldatorn fastna i framdäcket på något sätt så att den gick av på tre sällen. Men efter 1 mil så kom jag in i andra andningen och då var det riktigt roligt och kom till slut i mål på 1:16:08 vilket var en 38:e plats av 68, så jag är nöjd ändå. Men nästa år kan det vara bra att ha tränat lite mer innan.
Lördagskvällen bestod av spackling och ligga i soffan och vara nervös inför söndagens träningsverk.
Men jag klarde mig, ingen träningsverk alls!

Så att nu är det "bara" att spackla en gång till, måla tak och fönster och tapetsera och lägga golv så är det ju färdigt!

/Erik

fredag, september 18, 2009

Knäckebröd

En sån här borde alla knäckelovers ha! Ni ser till höger på sidan

Olga?

Om jag åker till Jönköping nästa helg ska vi garanterat gå till Olga!

En spännande bussresa.

Söta lilla tanten.

Den lilla tanten undrade varför jag valt att sätta mig just på den plats i den tomma bussen. Tjaaa, ingen särskild andledning, svarade jag.
Men sedu det har det för mig säger hon och sätter sig på sätet mitt över gången och ber mig gissa varför. Jag har ingen aning. Men det visar sig att det var lite skönare för benen att ha dem på hjulen. Jaha, jaa när jag tänker efter så kan jag väl hålla med.
"Nu kommer du komma ihåg mej och komma ihåg vilken den bästa platsen i bussen är!" Jo det kommer jag verkligen att göra.
Vi bor nästan grannar jag och tanten. Hon ska ha stambyte i april och hon vägrar att byta ut sitt badkar. På söndag kl nio ska hon spela dubbeltennis i två timmar med sitt gäng. Hon tyckte att jag borde bli med på tennis. "Du har ju så nära." De spelar var 14 dag. Men jag skulle nog vara lite rädd att jag skulle skjuta för hårt eller träffa lite fel om jag spelade med henne för hon såg skör ut.

Man träffar då roliga människor i kollektivtrafiken. Det säger jag till Erik varje gång han klagar på att han måste åka tåg eller buss eller för den delen tunnelbana.

/Carin

Fredag!

Den här veckan har det gått framåt med renoveringen! Men den här helgen blir det inte mycket renovering jag ska jobba hela helgen och Erik har sin cykeltävling imorgon och på söndag ska han titta på SM finalen.



Så här ser rummet ut i detta nu




Nu ska jag åka och träna så ha en bra dag!

/Carin

onsdag, september 16, 2009

Middagstipset

Här kommer dagens middagstips!

sötpotatis med salvia och chorizo

för fyra portioner behöver du:
750 g sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 liten knippa salvia
2 krm svartpeppar
4 små rödlökar
1 citron helst ekologisk
2 krm salt
2 krm svartpeppar
3 korvar helst chorizo
1/2 påse babyspenat

100 g fetaost
2 msk färskpressad citronjuice

Gör så här
sätt ugnen på 225 grader. borsta sötpotatisen under vatten och skär i klyftor.
blanda med salvian och hälften av oljan på en plåt med bakplåtspapper, salta och peppra. rosta mitt i ugnen ca 10 min. skala och klyfta löken. skrubba citronen väl i ljummet vatten och finstrimmla skalet. blanda lök och citronskal med resten av oljan i en bunke, salta och peppra. skär korven i bitar och blanda i. lägg lök och korvblandningen bredvid potatisen, rosta mitt i ugnen ca 10 min.

mosa fetan med citronjuicen.

blanda spenaten med korvröran och servera!


Lycka till
/Carin och Erik

Tillskott

Nu har ljuslyktorna fått kompisar, stora kompisar!






Även soffan har fått en fin kompis!




Man hänger ju med lite eftersom den var med i en tidning!

/Carin

måndag, september 14, 2009

Ljus i mörkret?


Till kontoret kanske?

kan behövas ljus i mörkret

I från HouseOfHedda

/Carin

Höstmiddag

Okej, maten vi gjorde igår var ifrån Tinas Cookalong

Fyra portioner
Ingredienser

500 g blandfärs
1 st ägg
2 skivor vitt bröd, utan kanter
1.5 dl mjölk
1 st finhackad gul lök
1 tsk flingsalt
1 krm malen peppar
smör och rapsolja till stekning

Topping
1 l kantareller ca 350 g
1 skalad schalottenlök
2 st hela skalade vitlöksklyftor
2 msk crème fraiche
1 st äggula
2 dl riven parmesanost
1 msk smör

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader, grill.

Färsbiffarna: Finfördela/lägg brödet i en skål med ägget och mjölken. Finhacka löken och blanda ner löken och blandfärsen, salta och peppra. Forma färsen till 4 biffar, bryn i smör och olja ca 4 minuter på varje sida. Låt biffarna steka undertiden svampen förbereds.

Bryn svampen, löken och vitlöken i smör, salta och peppra. Lägg svampfräset i en skål. Blanda i crème fraiche, äggula och parmesan. Fördela blandningen på biffarna. Sätt in i ugnen och stek i ca 5 minuter.

Vi kokade potatis till hur gott som helst!
Ett tips från mej som är en mästerkock, istället för parmesan tog vi västerbottenost! En riktig höstmiddag!

Mamma, blev dina lika goda som våra?

Lycka till!
/Carin

Måndag morgon!

Jag har redan hunnit fixa och skicka in hemtentan och tagit en härlig morgonpromenad längs vattnet! Underbart och friskt höstväder! Det är verkligen ett härligt sätt att starta dagen på, fast jag klarar mig bra utan tentan i fortsättningen! Nu är det dags för frukost sen ska jag berätta om den godaste höstmaten!!

/Carin

lördag, september 05, 2009

okej, då var vi igång igen

Nu sätter vi igång med vårt kontor. Någon som har förslag på en fin tapet?
/Carin

fredag, september 04, 2009

Fredag

Igår gjorde vi något som vi rekommenderar, vi var på stand up på bio! Det var Tobias Persson, Nour El-Refai och Johans Glans, vi skrattade så vi grät!


Han är ju så rolig!

/Carin

onsdag, september 02, 2009

Åååhhh!



Jag fick min kaffeburk! Tjoho och tack!

Men kan ni gissa vart jag sitter? Jo, i soffan som kom igår!



Nu börjar det kännas som ett riktigt hem! ikväll blir det nog massor med slappande i soffan fast efter födelsedagsmiddagen förstås!

Nu tillbaka till skolböckerna!

/Carin

Födelsedag

Idag fyller jag år!

/Erik